Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd - filterfritt, ärligt och snällt. Jag kanske inte har de snyggaste bilderna, men jag har en vass penna och ett filterfritt liv som jag hoppas ska få dig att må bra. En kontrast till det perfekta vi delar i sociala medier, ingen katastrof men ärligt. En storsyster på nätet säger vissa.
Annons
Annons

Lite tid själv över jullovet

Godmorgon finingar. Nu nalkas det jullov och jag behöver det verkligen. Jag är så tacksam för det stöd ni gett mig under den här tiden som har varit och är rätt omvälvande. Jag sov 3.5 timme i natt och det var verkligen fruktansvärt. Samtidigt känner jag att jag behöver ge mig själv den här tiden för att lära mig hur min kropp och knopp ska ta medicinen och samtidigt skapa en sorts livsstil.

Annons

Annons

När jag tar medicinen är jag fortfarande jag såklart, men det känns som att en sträng strukturerad dam håller i taktpinnarna och jag hänger på. Hon har satt skygglappar för så på så sätt är jag superfokuserad. Jag gör en sak i taget och jag gör det metodiskt. Även om det ringer så svarar jag inte för ”en sak i taget”. Adhd-Elaine hade svarat med en gång om en kompis hade ringt men jag märker att jag har för mycket jobb för att integrerar bubbliga samtal med mina vänner. Ta en fika på en jobbdag? Glöm det, det går inte, det finns inte det. Men efter jobbet kan det gå.

På kvällarna när medicinen går ur så grubblar jag över hur lite social kontakt jag behöver på medicin. Då längtar jag ihjäl mig till mina vänner och skickar små kärleksfulla sms, haha. Så ska jag vara krass så tycker jag att när man höjer dosen så känns det som en själ är fast i ett strukturerat fängelse och sen får komma ut och gråta en skvätt när det är läggdags. Men jag ska hitta sätt att få in struktur i mitt liv och låta själen få flyga fritt också. Men jag måste ge det tid och pröva olika saker på vägen dit. Jag kanske inte kommer kunna träna 06.00 varje dag för vissa dagar behöver jag prioritera sömn. Men om ett år är sannolikheten låg att jag fortfarande äter medicin, det sa min läkare. Med förståelse för sin diagnos och en livsstil som passar den så kommer det gå bättre. Tydligen så lär sig hjärnan att producera dopamin så här. Jag hoppas verkligen det.

Nu behöver jag lite tid själv och lära känna mig och denna process. Det är så skönt att det är ett jullov så jag inte är på föreläsningsturné och testar medicin samtidigt. Allt kommer gå bra.

Annons

Jag ska läsa min farmors dagböcker under jullovet. Med tanke på att hon både hade alkohol och sexmissbruk samt tog livet av sig så misstänker ja att hon hade obehandlad adhd. Det fanns ju inte som begrepp då. Dessutom misstänker en kusin på pappas sida att hen också har det, då är det i den släktgrenen det går. Jag ska läsa hennes böcker och sen ska jag lära mig min egen hjärna.

Jag tänker på er som fortfarande väntar på svar, som inte har möjlighet att betala en utredning privat. Jag önskar verkligen att det fanns sätt att hjälpa många fler snabbare för denna diagnos är ingen lek. Men jag förstår att träningen i alla år har dämpat mina symptom. Det var när jag började med dumheter som snus och cigaretter som det gick utför. Oh well.

Tack för att ni varit med mig så här långt. Vi hörs den 9/1 då jag hoppas att jag har en massa lärdomar och saker att berätta. Stor kram och tack snälla ni igen.

Annons

Ps: jag bad min mamma om ursäkt för alla mina utbrott genom åren. Hon kramade om mig och förlät mig såklart.

Pappa, han förtjänade mitt utbrott. Jag är fan glad att han fick adhd-varianten av det utbrotten, extra allt i ilska och slag. Ibland är diagnosen inte så dum. 🙂

 

Annons

8 kommentarer till “Lite tid själv över jullovet”

 1. Malin skriver: 23 december, 2021

  Tänk att din farmor skrev dagböcker och att du får möjlighet att läsa dem, även om jag inser att det kan bli ganska tung läsning utifrån det du berättar om henne så är det inte många som får möjlighet att ta del av ett livsöde för en nära släkting på det sättet.
  Vi var på BUP med vår yngsta son nyligen då vi misstänker att han har högfungerande autism. När man ställde frågor om vår familj och släkt kopplat till att det ofta är ärftligt gick det upp ett ljus för mig. Min pappa är alkoholist och när terapeuten frågade om hans personlighet och svårigheter kopplat till att han utvecklade alkoholism så såg jag plötsligt allt ur ett annat perspektiv. Det fanns inget som hette autism när han växte upp. Man slog ju barn som var vänsterhänta för att de skulle skriva med höger hand så förståelse för att fungera annorlunda fanns inte och inte heller kunskap. Det blev en viktig ögonöppnare för mig.
  Du inspirerar mig Elaine! Jag är en kroniskt duktig flicka som är mitt i rehabilitering för min tredje sjukskrivning för utmattningssyndrom i livet. Ändå är det så förbannat svårt att göra den där livsnödvändiga livsstilsförändringen.
  Stor kram till dig och tack för att du delar med dig så öppet och ärligt! ❤


 2. Ia skriver: 23 december, 2021

  God jul, gott nytt år!
  När och om du orkar så är jag nyfiken på hur det där med att lära hjärnan producera eget dopamin. Och då att du kan sluta medicinera.
  Det är fint att läsa dina inlägg. Allt gott önskar Ia


 3. A skriver: 24 december, 2021

  Jag är äldre än vad du är och har alltid vetat att jag har det du har beskrivit och mer. Vilket jävla kämpande det är. Jag är inte ens uppsatt i någon slags kösystem beroende på att jag inte längre prioriteras och köerna för utredningar är brutala. Min vuxne son har precis fått sin diagnos men det tar nu tid gör honom att ens få läkartid och sådana saker. Han väntade i 30 månader (ja du läste rätt) innan regionen betalade för en privat aktör som utredde. Han är ung. Hade jag haft ekonomi så hade jag givetvis betalat för detta, det skall jag erkänna. Men det tyder ju även på att något är brutalt galet i min värld- där dem som faktiskt får hjälp är dem som betalar för det. Kan betala för det. Psykiatriska verksamheter läggs ner trots att vår psykiska ohälsa blir mer omfattande. Det är en galen värld. Jag är ingen som missunnar andra glädje och möjligheten att må bättre. Dock blir jag grundligt ledsen över att dem som mår dåligt och kanske behöver bli utredda och få samtalshjälp inte har möjlighet om ”vi” inte har pengar på banken.
  Önskar dig en fin jul.


  1. Elaine Eksvärd skriver: 26 december, 2021

   Jag blir så ledsen över orättvisorna! Jag ska göra det jag kan för att systemet ska ändras. Det ska inte vara en pengafråga att få hjälp så snabbt som jag fick, det borde var en mänsklig rättighet. Jag lovar att jag ska nämna det i varje tillfälle jag kan och kommer prata om ADHD, ska inte glömma er som får vänta pga ekonomiska orättvisor❤️


   1. A skriver: 31 december, 2021

    TACK! Uppskattar att du tog dig tid att svara. Det är så ”små saker” som blir stora för den enskilda; som att melatonin inte längre ingår i högkostnadsskyddet exempelvis (ofta det som läkare rekommenderar). Nu är det ”gratis” för dem upp till 18 år men inte sen. Jag jobbar med utsatta kvinnor på ett boende där dem kan vara påverkade och ser så många som självmedicinerat för att de har haft så kraftiga problem och sedan hamnar i missbruk eller liknande. Orättvisor finns överallt såklart men det är så viktigt att offentliga personer tar upp sådant. Tack från hjärtat och hoppas det går bra för dig. ❤


 4. Jenny skriver: 24 december, 2021

  God Jul Elaine och tack att du tar med oss på din ofiltrerade resa!


 5. Erika skriver: 13 januari, 2022

  Jag fick min ADHD-diagnos förra våren och det är så spännande att följa med på din resa och se dina perspektiv. Mkt igenkänning men också nya insikter. Jag undrade om du vill berätta lite mer om varför du vill sluta med medicin om 1 år? Det är så intressant att läsa om dina rutiner och livsstilsval som hjälper ADHD:n, det är ngt jag också försöker göra, men undrar varför inte göra det OCH ta medicin? Borde inte det hjälpa mer?

  Vet att det här med medicin kan vara laddat/skamfullt så menar verkligen inte att döma. Vill bara gärna höra hur du resonerar! 🙂


 6. Jehna skriver: 19 januari, 2022

  Är så tacksam för att du väljer att dela med dig! Skulle du vilja sammanfatta hur lång tid en privat utredning tog för dig, vad det kostade, samt var du gjorde den? Står i kö men känns som att en privat utredning kanske skulle vara någonting att investera i.


Dela på:
Laddar