Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd - filterfritt, ärligt och snällt. Jag kanske inte har de snyggaste bilderna, men jag har en vass penna och ett filterfritt liv som jag hoppas ska få dig att må bra. En kontrast till det perfekta vi delar i sociala medier, ingen katastrof men ärligt. En storsyster på nätet säger vissa.
Annons
Annons

Lady Dahmer låter sin femåring se squidgame

Godmorgon vänner! Vad fint det var att läsa att fler blivit ”tråkiga” som jag men egentligen bara hittat lugnet. Det är så skönt måste jag säga! Särskilt när man accepterar det och inte försöker ”hålla in” personligheten till en gammal kostym som inte längre passar. Just nu andas jag ut i det introverta. Tusan som jag trivs.

Annons

Jag läste om att Lady Dahmer – som jag älskar och älskar att diskutera med (längesen) visar sina barn squidgame med motiveringen enligt storys.

Annons

Jag vet inte om jag skulle kalla Squidgame kultur. Snarare en grym serie som på ett bra och förvisso våldsamt sätt visar upp fler samhällsproblem som klasskillnader. Men vad som motiverar att visa sin femåring, nioåring alla upp till tretton dessa filmer förstår jag inte. Netflix har en åldersgräns av ett skäl och det skälet är inte att Askungen är det andra alternativet utan för att det är inte lika lätt för barns hjärnor att processa sånt Squidgame visar. Kultur?

Annons

Att alternativet är skräckfilmer eller Törnrosa som Lady Dahmer skriver känns lite enkelspårigt. Jag visar inte My little Pony för mina barn för det känns som glittriga tjejer som mobbar varandra. Jag visar inte heller Tom & Jerry – riktiga psykopater – eller Grizzy då det bara är en modern variant av Tom och Jerry. Även när det är tillåtet i ålder så får man som förälder sålla så att rätt attityder sprids.

Det var längesen man fick diskutera så här. Vad tänker ni om Lady Dahmers resonemang? Jag håller med henne om att Askungen, Törnrosa och annat är hemskt på ett annat plan. Men jag ser inte ”kulturellt bildande” som motivering att visa sin femåring squidgame, haha. Men jag skulle vilja säga det till ett gäng preppy föräldrar som socialt experiment bara för att se reaktionerna, haha.

Annons

Här utvecklar Natashja mer kring hur hon resonerar.

24 kommentarer till “Lady Dahmer låter sin femåring se squidgame”

 1. Fia skriver: 25 oktober, 2021

  Fast nu var det ju inte squidgame hon refererade till när hon pratade om kultur utan motorsågsmassakern. Den 1:a. Originalet. Det är ju lite kultur ändå. Jag håller100 % med henne i att den största skadan kommer av filmer där kvinnor ses som objekt som ska räddas av män. Sådant låter vi nämligen våra barn titta på utan att känna artbildning behöver ha den minsta lilla dialog kring det, för det är ju då ”fina” filmer. Det lär ju ficka upp barnen mer än att se Squidgame med en tillhörande dialog.


  1. wigwag skriver: 25 oktober, 2021

   Vadå känna…Finns väl inget som hindrar föräldrar ta upp saker till diskussion med sina småttingar. Om sånt som gnager.


 2. Fia skriver: 25 oktober, 2021

  Alltså autocorrect… Men om man är lite klurig så kan man nog räkna ut vad det ska stå 😊


 3. Ewa skriver: 25 oktober, 2021

  Jag skulle inte låta mina barn titta på Squid Game, jag tycker inte heller om vissa texter som barn och ungdomar lyssnar på. Men, varför är Törnrosa, Askungen och prinsessklänningar hemska? Jag hoppas att det är upp till var och en hur man uppfostrar sina barn.


  1. Annelie skriver: 26 oktober, 2021

   Googla disneyprogramering sångår du många svar. Speciellt på engelska.
   Finns en skitbra amerikansk dokumentär på youtube om disneys pedoinriktning de senaste 35 åren.

   Ska se om jag kan hitta den och länka.


   1. Ewa skriver: 26 oktober, 2021

    Tack det var snällt, men nej tack. Jag föredrar att ha mina åsikter för mig själv.


    1. Fia skriver: 26 oktober, 2021

     Du vill alltså inte ha information om något du inte förstår?


 4. Jenny skriver: 25 oktober, 2021

  Det ena behöver väl inte utesluta det andra tycker jag. Ungarna behöver väl varken se skräck eller Disney. Jag håller ganska hårt på åldersgränserna då de finns där av en anledning. Vet att filmen Frost är rekommenderad från 7 år men vet många 3-åringar som sett den. Sitter man som vuxen med när filmen visas tänker jag att barnet kanske kan vara något yngre en åldersgränsen visas men då tänker jag max något år


 5. Sofia skriver: 25 oktober, 2021

  Det finns inte på världskartan att mina barn skulle få kolla på en sådan serie. Varför? Jo för det i skolan blivit ett problem när barnen leker dessa lekar och den som åker ut ”skjuts”. Är det så vi vill att vår barn ska leka på skolgården, att det är ok att döda de som förlorat?

  Det finns andra sätt att synliggöra skillnader. Det går ju faktiskt att prata med sina barn om saker.


 6. M skriver: 25 oktober, 2021

  Men introvert är väl ändå inte det samma som att man är ”tråkig” ser du det så? Jag är introvert och har alltid varit men är inte tråkig för det och vänner jag känner som också är introverta är verkligen inte tråkiga. Ut och festa ja det gjorde jag också som ung jag tror att man hittar ett annat lugn när man blir äldre och det behöver inte betyda man är introvert för det men idag är det som alla ska ha en ”diagnos” små som stora.


 7. Sabina skriver: 25 oktober, 2021

  Håller med dig så oerhört mycket. Och jobbar man i skola så får man uppleva first hand hur serier som Squid Game landar. Spoiler alert: de landar INTE bra. Vissa saker är vuxengrejer (skräck) och vissa saker gjorda för barn men behöver ändå en vägledande vuxen vid sidan av (Disney). Nu satt min pappa med mig och förklarade när jag var typ 5 och kollade på V. Det gick bra. Men vad fasen var syftet??? Varför i hela friden ska en 5-åring kolla på människoödlor som käkar råttor??? Och oavsett om man fixar det, varför ska man få intryck av människor som skjuts ihjäl i ens favoritlekar??? För VEMS skull???


 8. Skolkurator skriver: 25 oktober, 2021

  Har just nu en skitsur 12-åring (13-åring om 3 månader) här hemma. Hon vill ha Snap för ”alla andra har det”.
  Vi kör stenhårt på de åldersgränser som vi tror är nyttiga för barnen. Personligen skulle jag gärna förbjuda sociala medier för alla under 18-år. Om så skulle vara fallet skulle mitt jobb bli så sjukt mycket lättare!
  Sen har vår 6-åring fått se både Frost och Vaiana men då tillsammans med oss första gången.


  1. N skriver: 25 oktober, 2021

   +1 på den
   // lärare på mellanstadiet


  2. ME skriver: 26 oktober, 2021

   Igenkänning . Oj vad vi sa nej till fb då vår äldsta dotter var yngre.
   Det gick bra sen iaf utan fb.
   Likaså med mobiler. Våra fick vänta längre än andra.
   Har inget emot Disney ,Pippi eller my little pony. Mina 2 vuxna barn verkar helt ok ändå. 🙂


 9. Annika skriver: 25 oktober, 2021

  My little pony är ju underbar, mina söner (9 och 14 år) älskar dem. Squid game får de inte titta på (jag blundade mig igenom stora delar och har aldrig vågat titta på motorsågsmassakern). Om 14 åringen absolut skulle vilja kanske vi kunnat titta på den tillsammans men han föredrar gulligt.


 10. Karin skriver: 25 oktober, 2021

  Tycker synd om barnen då jag inte tror att något gott kan komma ur det. Jag som 40+ hade svårt att se det och tänkte på serien när jag skulle sova. En hjärna som är långt ifrån klar ska inte behöva hantera något sånt. Stackars barn :/ och ja det finns säkert massa som är negativt men sjutton negativt gör inte en sak bättre. Sjukt resonemang och sjukt ologiskt.


 11. wigwag skriver: 25 oktober, 2021

  Det vet väl alla att man inte låter småbarn se på skräcksplatterfilm. Inget att diskutera ens utom för de största dysfunktionella idioterna.


 12. Mia skriver: 26 oktober, 2021

  Det handlar ju bara om hennes egna sjuka (enligt mig) kärlek till seriemördare och annat våld. Projicera inte den på barnen. De är redan påverkade utan att serier och filmer som innehåller våld och aggressivitet i all dess form. (Barn behöver inte SE vad vi gillar )
  Klart en del ungar tycker det är kul. (Långt ifrån alla ) Det är ju barnförbjudet.

  Sen att LD skyller sin besatthet av våld, mord osv på taskig uppväxt, dumma föräldrar osv är bara patetiskt. Våra föräldrar bär på sina bagage.

  Låt barn få vara barn så länge som möjligt. Tids nog ska de konfronteras med världen och det är nog bra om de inte är utbildade i våldens tecken då.


  1. Anna skriver: 26 oktober, 2021

   Bra skrivet !


  2. A skriver: 30 oktober, 2021

   Tror du på allvar att LD låter sina barn sitta på serien? På riktigt allvar nu?


 13. Hanna skriver: 26 oktober, 2021

  Såg första avsnittet av Squid Game och blev chockad. Kommer inte låta mina barn titta på den (8 och 10 år gamla). Dessvärre sprids den som en löpeld på sociala medier och där kan man inte stoppa det. ja de får ha tik tok, men vi kan stänga av det om vi vill.
  när sonen kommer hem och säger att de lekt mördare på rasten och dagarna efter skjuts Einar till döds då får jag rysningar. Som förälder vill man skydda sina barn från en massa saker, och allt kan man inte skydda dem mot. Men att ta ett beslut om vissa saker får man göra, oavsett om man väljer att visa serien eller inte. Men jag tar beslutet att inte visa serien för mina barn. Åldersgränsen finns där av en anledning. Och om jag som vuxen blir chockad av första avnittet, vad kommer inte mina barn bli.


  1. Ana skriver: 30 oktober, 2021

   Tiktok är nog värre för där finns sjuka saker, rasism och allt som man ibte vill tänka sig.


 14. Melinda skriver: 26 oktober, 2021

  Hej
  Jag börjar med att säga att jag låter inte mina barn titta på vuxenfilmer. Inte ens jag tycker att Squid game är något att hänga i granen. Jag förstår inte upphetsningen! Men smaken är som baken, olika!
  Utifrån en demokratiskt perspektiv jag tänker inte censurera mina barns tv-tittande genom att inte låta dem titta på barntillåten filmer. Det är som att säga till en vuxen du får inte titta på Squid game! Hmm…det är censur.
  Dem får också utveckla kritik mot media. Om jag inte låter dem titta på all möjlig filmer passande för deras ålder hur kan dem ens blir kritiska. Det är att verkligen curla barn även deras tänkande.


 15. Romina skriver: 02 november, 2021

  Jag håller med dig 100%. Åldergräns finns för en anledning. Om man vill låta sina barn titta på Disneyfilm ser jag inget konstigt med. Jag är uppväxt med alla disneyfilmer och jag mår hur bra som helst idag! Har ingen trauma eller psykisk ohälsa pga att jag tittade på törnrosa. Tycker att lady är extremist, och det är det som stör mig av hennes åsikter, allt ska vara så överdrivet ! Med andra ord är hon en manshatare. Jag står stark för jämställdhet, det gör inte hon. Att låta en 5 åring titta på squid game är extremt, även om en vuxen skulle förklarar så vet jag inte hur mycket han/hon skulle förstå? Hur hanterar man sex scenen då en av deltagarna har sex i toaletten (väldig överdriven sexscen, skulle säga nästa som porr). Då kan jag också säga att man kan ge fel bild av hur sex kan se ut och upplevas. Jaha är det så mamma o pappa har sex? Ska man skrika sådär? Haha då är det väl ok för lady att hennes 5åring kollar på porr?


Dela på:
Laddar