Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd - filterfritt, ärligt och snällt. Jag kanske inte har de snyggaste bilderna, men jag har en vass penna och ett filterfritt liv som jag hoppas ska få dig att må bra. En kontrast till det perfekta vi delar i sociala medier, ingen katastrof men ärligt. En storsyster på nätet säger vissa.
Annons
Annons

Att prata med barn om dödsskjutningar och döden

Idag så nåddes ju hela Sverige av nyheten om att Einar blivit ihjälskjuten. Det är så tragiskt. Jag tänker på hur det var när jag växte upp, vad som drabbade. Hur vissa barn drogs in i det kriminella för att få ha en tillhörighet och/eller vara coola. Sen fanns det de som inte hade ett val, de ville vara som storebror – cool och stor.

Annons

Jag minns en pappa som blev knivhuggen i portuppgången mittemot vårt höghus, jag minns en kille i klassen som dog i en överdos i högstadiet, de osäkra tjejerna som stod i centrum och rökte redan i mellanstadiet. Vi hörde om dödsskjutningar. Så stora händelser, så små öron med tunga nyheter. Så många drabbade, indragna. Barn.

Annons

Min mamma var sträng och det är jag tacksam för idag. Jag fick inte mer än passera Bredängs centrum eller stanna till för att köpa godis på Godisfabriken, videoaffären eller Pressbyrån för att gå raka vägen hem igen. Jag fick bra regler. Men vi pratade inte så mycket om det känslomässiga som rörde sig i ett barnbröst när saker som hände idag hände i vår direkta närhet. Jag tror inte mina föräldrageneration hade de känslomässiga verktygen att prata med barn om sånt när man bara ville att barnen skulle leka kull, kurrgömma, längta efter fredagsmys och lördagsgodis – inte tänka på dödsskjutningar. Jag vet inte ens om jag har de verktygen, men man får ju försöka.

Förutom att det är så tragiskt så tittade jag oroligt på Matheo i morse. Hur ska jag prata med honom? Det är väl bättre att man som förälder tar samtalet med sina barn innan de får höra nyheten från vänner. Jag berättade om Einar och han frågade varför de dödade honom. Frågor som ”var han rädd”, ”hade han ont”, ”Vad händer med hans mamma och pappa”. Så hjärtslitande frågor med ett svar ”Jag vet inte vännen min”.💔

Annons

Jag sa bara att Matheo inte skulle lockas till det som var coolt men dumt och till och med olagligt. Jag visste inte vad mer jag skulle säga, men jag visste att jag vill säga mer än jag hade fått höra när saker som dessa hände i Bredäng.

Hur pratar ni med era barn idag?

10 kommentarer till “Att prata med barn om dödsskjutningar och döden”

 1. A-C skriver: 22 oktober, 2021

  Hej, en liten fundering bara som jag fastnade på i din text… Varför är alla tjejer osäkra för att de börja röka i mellan eller högstadiet? Det behöver inte handla om det? Väl? 🙂


  1. Majsan skriver: 22 oktober, 2021
 2. Irene skriver: 22 oktober, 2021
 3. MW skriver: 22 oktober, 2021

  Försöket prata ärligt och icke fördömande. Och försöka förmedla känslan av att ”det ska bli bättre” för alla barn i samhället så att ingen ska behöva dö. Har son på 10 år. Ge chans för honom att ställa frågor. Och visa att jag tycker att det är sorgligt.


 4. wigwag skriver: 22 oktober, 2021

  Vet inte om jag håller med dig där. Kanske det är bättre att barnen får höra och reflektera över såna här nyheter först innan man som förälder tar upp dem. Tänker jag. Men självklart ska man finnas där, svara på frågor och så, om nu det behovet ger sig tillkänna.


 5. Hanna b skriver: 22 oktober, 2021

  Det var bra att du pratade med honom, fint och med omtanke. Då kan han lättare hantera vad klasskompisar kommer berätta. Plus att han vet att hans mamma har koll och frågor som dyker upp kan han dela med dig sedan när han kommer hem.
  Jag kommer ihåg när polisen har kommit till mitt område ibland och alla barnen i hela området springer runt och berättar en den ena en den andra historien värre än den första! Han hade rånarluva och kniv, men det var inget sådant som hänt….och barnet hade antagligen inte ens sett….
  Det är fint att vi vuxna finns där, när vi verkligen behövs! När barnet känner sig orolig. Vad ska vi annars göra?
  Det är så sorgligt, och sorgligt att först nu få ett ansikte på den som mister sitt liv, även om det finns bilder tidigare, som en 15 årig pojke för flera år sedan. Men oftast är det inte ens ett namn, bara någon som blev skjuten och dog och dens hela familj och grannskap och skola som blir drabbade, men ingen annan förstår som inte lever i det. När jag läste kompisarnas hälsningar till Einar började jag gråta. Jag vill gärna se en teaterpjäs som bygger på pascalidos bok ”mammorna…”, jag rekommenderar boken också. ( Minns inte exakt namn)

  Kärlek och respekt


 6. Hanna b skriver: 22 oktober, 2021

  Alexandra Pascalidou ”Mammorna”


 7. Annelie skriver: 22 oktober, 2021

  Det är alltid tragiskt när en människa blir mördad, och väldigt tragiskt när det är en så ung person .
  Dock tycker jag att man ska vara tydlig och lyfta ämnet med att ”ja, väljer man att röra sig i kriminella kretsar och själv vara kriminell så är risken stor att man blir mördad”.

  Jag säger som det är, han var ingen oskyldig person som bara blev påhoppad utan anledning. Sedan är det så klart meningslöst med dödande våld. Och det är sorgligt och ingen ska bli dödad.
  MEN det är så verkligheten ser ut. Väljer du att röra dig i gängkretsar så är ju risken överhängande att du blir skadad eller dödad.
  Att dras in i gängkriminalitet är ju betydligt lättare om man är uppväxt i ett mer utsatt område där ens barndomskompisar också hänger med äldre killar.
  De är ju inte elaka de i gänget, de ör ju kompisar, som sysslar med skit.
  Hur många småkillar blir inte rekryterade av de äldre liksom.

  Säg som det är, kör raka puckar.
  Alla tjejer börjar ju inte röka för att de är osäkra, det har jag svårt att tro. Vissa är självständiga, kommer från bra hemförhållanden men vill kanske visa sig mer vuxna, att de bestämmer själva osv.
  Men som vuxen är det superviktigt att försöka ordna betydelsefulla fritidsaktiviteter, se till att ungarna håller sig hemma på kvällarna och inte ränner nere i centrum eller på stan.

  Alla har inte samma förutsättningar, men vi kan informera. Hylla men också fördöma kriminalitet.
  Nu är folk ledsna, jag förstår det. Men han va ringen lite oskyldig fågelunge.
  Nej, han förtjänade inte det slutet han fick, men det var ju inte oväntat.


  1. Hanna b skriver: 22 oktober, 2021

   Jag förstår hur du menar, men det som verkar gemensamt med de flest som blir skjutna (oftast vet vi väl inte vilka det är som dör? Jag ser iallafall aldrig några namn) det är att personerna är mycket unga. Någonstans finns ett ansvar från samhällets sida. Det var som ngn ( en mamma kanske från orten) sa vi har inte dödsstraff i Sverige, det betyder att även om en person är skyldig, finns det straff för det, men inte döden som påföljd.

   ( Varför tog ni åt er av rökningen? Det var väl bara ett sätt att beskriva en verklighet… Det behöver inte vara en hel sanning)


   1. Annelie skriver: 22 oktober, 2021

    Jag tog inte åt mig, jag gav också en syn av det hela. Det är väl bra om man kan lägga fram fler sidor av en grej??

    Och ja, straffen är ju bara löjliga.
    Dödsstraff tror jag inte på, men livstid borde vara livstid.


Dela på:
Laddar